Hala soy ağacınızı bilmiyorsanız ve öğrenmek istiyorsanız ama nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız bu yazımızı tam sizin için;
E-Devletten soy ağacı sorgulama uygulaması geçen aylarda getirilmiş ve çok fazla ilgi görmüş bir hizmettir. Ailesinin soyunun nereden geldiğini merak eden ve bir soyağacı çıkarmak isteyen bütün kişiler tarafından ya da sadece meraktan bile siteye girişler başlamıştır.
Bu işlem e-devlet kapısı olarak olarak bilinen turkiye.gov.tr adresinden arama kısmına alt-üst soy bilgisi sorgulama yazarak ulaşılabildiği gibi direkt olarak https://www.turkiye.gov.tr/nvi-alt-ust-soy-bilgisi-sorgulama adresinden kimliğinizi doğrulayarak ulaşabilirsiniz.
İçerikler
Peki kimliğimi nasıl doğrulayacağım?
Kimliğinizi doğrulamanız için size bazı seçenekler sunulmuştur. Bunlar e-devlet şifresi, mobil imza, e-imza, Tc kimlik kartı, İnternet bankacılığı şeklindedir. Fakat bu işlemlerden en yaygın olanı e-devlet şifresidir.
Eğer mevcut bir e-devlet şifreniz varsa şifreniz yardımıyla yukarıda fotoğrafı belirtilen yerden bahsettiğimiz işlemleri gerçekleştirerek alt-üst soy ağacınızı rahat bir şekilde sorgulayabilirsiniz.
Peki E-devlet Şifrem Yoksa Ne Yapacağım?
Eğer E-devlet şifreniz yoksa PTT şubelerinden e-devlet şifrenizi alabilirsiniz. Size verilen E-devlet şifresi geçici bir şifre olup e-devlet şifrenizle sisteme giriş yaptığınızda şifrenizi değiştirmeniz istenecek ve sizi şifre değiştirme sayfasına yönlendirecektir. Bu durumla karşılaştığınızda korkmanıza gerek yoktur bu işlem sizin güvenliğiniz açısından yapılmaktadır.
Yukarıda verdiğimiz linkten ya da arama çubuğuna Alt-Üst Soy Bilgisi Sorgulama yazarak da istenilen sorgulama sayfasına ulaştığınızda soy ağacı talebiniz alınmış olacak ve yoğunluğa bağlı olarak bir kaç saat içinde veya birkaç gün içinde raporunuz oluşturulacaktır, rapor bir kere oluşturulduktan sonra artık uzun süre beklemek zorunda kalmayacaksınız. İstediğiniz takdirde soyağacının olduğu sayfada yazdır seçeneğinden çıktı alabilirsiniz.
Soy Ağacında Neden Soyisim Çıkmıyor?
Alt-üst soy raporu hizmetinde 1800lü yıllarda yaşayan kişilerin isimleri de mevcut olabildiğinden ve soyadı kanunu haziran 1934 te kabul görüp Ocak 1935 te yürürlülüğe girmesinden dolayı karışıklıklara sebep olmaması açısından soyadlar mevcut değildir.
Peki Eski Tarihli Soyağacıma Nasıl Ulaşırım?
Alt-üst soy ağacı bilgisinin sorgulanması tek bir yerden yapılmaktadır ve herkesin soy ağacı aynı yıllara kadar çıkmamaktadır. Bunun temel sebebi ise kişinin alt-üst soy grubuna dair belgelerin azlık veya çokluk durumuna göre değişkenlik göstermektedir. Kısacası aile ile ilgili ne kadar belge varsa o kadar geçmişe gidilebilmektedir.