HGS (Hızlı Geçiş Sistemi) kartı PTT dahil olmak üzere birçok anlaşmalı banka ve anlaşmalı benzincilerden alınabilmektedir. PTT den hgs alacaksanız ilk alım ücreti olarak 2020 yılı itibariyle 7,5 tl ödeme yapmanız gerekmektedir. Çevrenizde PTT yoksa anlaşmalı bankalardan HGS kartı alabilir hgs bakiyesi yükleyebilir hatta otomatik hgs bakiyesi yüklemesi gibi işlemler gerçekleştirebilirsiniz.
Ülkemizde neredeyse bütün köprü ve otoyol gibi paralı geçişin olduğu yolların ücretini ödeyebilmek için hgs ye veya ogs ye sahip olmanız gerekmektedir. Bu sistemlerin birine dahil olmazsanız ceza ödemek zorunda kalırsınız.
İçerikler
HGS Sistemine Nasıl Üye Olunuyor ve Neden Üye Olmalıyım?
HGS bakiyelerinizi takip edebilmek ve sorgulama işlemini online olarak takibini yapabilmek için ptt tarafından hazırlanan bu sisteme dahil olmanız gerekmektedir. Dilerseniz hgsmusteri.ptt.gov.tr/hgs-uye-ol linkinden üye ol diyerek formu doldurabilirsiniz ya da e-devlet şifreniz ile giriş yaparak takip işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
HGS Veren Bankalar Hangileridir?
- Vakıfbank
- TEB
- Garanti Bankası
- DenizBank
- Akbank
- Yapı Kredi Bankası
- Türkiye İş Bankası
- Kuveyt Türk
- Albaraka Türk
- QNB Finansbank
- Ziraat Bankası dır.
Kimlik kartınız ile anlaşmaları bankalarından biirine giderek talebinizi dile getirmeniz yeterli olacaktır. Bir çok banka müşterisine ücretsiz hgs fırsatı sunmaktadır. Ayrıca hgs bakiyeleri bittiğinde kullandıkları bankanın internet bankacılığı hizmetini kullanarak hgs bakiye yüklemesi gerçekleştirebilmektedir. Ya da uğraşmak istemiyorsa belli bir tarih aralığında hesaba otmatik yüklenmesi için otomatik yükleme talimatı verebilirler.
HGS İle Anlaşmalı Benzin İstasyonları Nelerdir?
- PETROL OFİSİ
- SHELL
- BP
- OPET
- TPPD
- TOTAL şeklindedir.
HGS Satış Noktaları Nerelerdir?
Karayollarını giriş ve çıkışlarında hgs satış noktaları mevcuttur. Ruhsat ve kimliğinizle beraber hgs etiket talebinde bulunabilirsiniz. Dakikalar içerisinde hgs etiketine sahip olabilirsiniz.
PTT tarafından yol güzegahlarına hgs satış ve bakiye yükleme noktaları kurulmuştur. Bu noktalara örnek verecek olursak;
Niğde-Şanlıurfa Otoyolunda: İskenderun, Gaziantep Batı, Adana Doğu, Adana Batı, Şanlıurfa, Mersin İstasyonları bulunamktadır.
Ankara-Edirne Otoyolunda: Mahmutbey Avcılar Hadımköy Akıncı, Edirne, Çorlu, Babaeski, Adapazarı, Gerede, Çamlıca, Boğaziçi köprüsü, Gebze, Dilovası, Kandıra, FSM Köprüsü, Kınalı İstasyonları bulunmaktadır.
İzmir-Aydın-Çeşme Otoyolunda: Narlıdere, Işıkkent, , Belevi, Çeşme, Germencik, Aydın İstasyonları bulunmaktadır.
HGS Sınıfları Nelerdir?
HGS İçin başvuru yaptığınızda size rastgele bir hgs etikiketi verilmemektedir. Bu etiketler aracınızın sınıfına göre verilmektedir. Bunun için aracınızın sınıfını bilmeniz gerekmekte ve ona göre etiket almanız gerekmektedir. Aracınızın hangi sınıfa ait olduğunu bilmiyorsanız buradan öğrenebilirsiniz. 1.sınıftan 6.sınıfa kadar araçlar mevcuttur.
HGS etiketine ilk yüklemeler ne kadar olmalıdır?
1.Sınıf araçlar için; en az 30 TL
- Sınıf Araçlar için; en az 37 TL
- Sınıf Araçlar için; en az 53 TL
- Sınıf Araçlar için en az 67,5 TL
- Sınıf Araçlar için ise en az 81,5 TL dir.
HGS Etiketimi Aldım Nasıl Yapıştırabilirim?
HGS etiketini doğru bir şekilde yapıştırmanın çok önemli olduğunu bilmeniz gerekmektedir. Çünkü HGS etiketi doğru bir şekilde yapıştırılmazsa geçiş esnasında etiket algılanmazsa geçiş kaçak olarak algılanmakta ve araç sahibine ceza olarak geri dönmektedir.
Hgs etiketini üst dikiz aynasının hemen arkasına ve cama olmak üzere yapıştırmanız gerekmektedir. Yapıştırırken logolu kısmın içe geldiğinden, yapıştırılacak bölgenin kuru ve temizlenmiş olduğundan ve tek seferde yeri değiştirilmeden yqpıştırdığınızdan emin olun. Ayrıca etiketi katlamayın veya buruşturmayın.
HGS Nasıl Kapatılır?
Türkiye genelinde kimi araç sahipleri gerek araç değiştirirken gerekse daha farklı sebeplerden dolayı HGS lerini iptal ettirebilmektedir. HGS etiketlerini temin ederken PTT merkezleri veya şubelerinden ya da anlaşmalı bankalardan temin edebileceğinizi belirtmiştik. Aynı durum iptal konusunda da geçerlidir.
Eğer HGS etiketinizi PTT merkezinden veya şubelerinden yaptıysanız iptali için PTT ye başvuruda bulunarak HGS etiketinin iptaline dair talep oluşturabilirsiniz. PTT aracılığıyla yapılan iptallerde iptal başvurusunun bizzat araç sahibi tarafından yapılması gerekmektedir.İptal işlemi sürecinde HGS kartınızda bulunan bakiye ise iptal süreci başladıktan sonra bir ay içerisinde geri ödenir.
PTT den İptal İçin Yapılacak İşlemler
- PTT şubesine giderek hgs iptali için form doldurmanız gerekmektedir. Bu form içerisine iptal ettirmek istediğiniz HGS etiket kodunu ve kayıtlı araç plakasını belirtmeniz gerekmektedir.
- HGS iptaline başvuru yapmadan önce ceza almamak için hgs borcunuz olup olmadığını öğrenmeniz varsa ödemeniz yararınıza olacaktır.
- İptal sürecindeki kart bakiyeniz ödenir fakat kart ücetiniz geri ödenmez.
- HGS bakiyenizi geri alabilmeniz PTT tarafından size makbuz verilmektedir ve 30 gün sonunda paranızı alabilirsiniz. Fakat yeni bir araç aldıysanız ücret iadesi için 30 gün beklemenize gerek yoktur yeni araç hgs kartına aktarım gerçekleştirilebilmektedir fakat bunu hgs iptal formunda belirtmeniz gerekmektedir.
Anlaşmalı Bankalardan İptal İşlemi
Eğer HGS etiketinizi anlaşmalı bankalardan birinden aldıysanız ve otomatik ödeme talimatı verdiyseniz, iptal işlemlerinizi ilgil bankanın müşteri hizmetleri servislerinden gerçekleştirebilirsiniz. Aynı şekilde iptal esnasında HGS etiketi bakiyeniz varsa 10 gün içerisinde bakiyeniz hesabınıza aktarılmaktadır.