Yüzme sporu kol ve bacakları kullanarak su içerisinde koordineli hareketler yaparak kas gelişimini sağlayan ve fit bir vücuda sahip olmayı sağlayan en önemli spor dallarından biridir. Çünkü çoğu spor dalı sadece belli başlı kasları çalıştırırken yüzme sporu doğru olarak uygulandığında vücuttaki omuz, sırt, bacak, göğüs, kalça ve karın bölgesindeki kasları çalıştırır.
Omuz bölgesinde; Arka, orta ve ön omuz kaslarını çalıştırır.
Ön omuz Kasları köprücük kemiğini üst kol kemiğinin ön tarafına bağlayan kastır. “Deltoid anterior head” olarak da bilinmektedir.
Orta Omuz Kasları Kürek kemiği ve köprücük kemiğini üst kol kemiğine bağlayan kastır. “Deltoid middle head” olarak da bilinmektedir.
Arka Omuz Kası Kürek kemiğini üst kol kemiğine bağlar. “Deltoid posterior head” olarak da bilinmektedir.
Sırt Bölgesinde; Kanat kası olarak bilinen kası çalıştırır.
Kanat kası kalça kemiği ve kuyruk sokumundan kürek kemiğine kadar uzanan kastır. “Lattisimus dorsi” olarak da bilinmektedir. Genel olarak sırt üstü yüzme stilinde daha aktif olarak kullanılmaktadır.
Göğüs bölgesinde; vücudun her iki tarafında köprücük kemiğinden 5. Kaburgayı sternum kemiğinden ise üst kol kemiğini bağlayan Pectoralis major adı verilen kası çalıştırır. Bu kas serbest stil yüzme de en çok çalışan kastır.
İçerikler
Kurbağalama Stilinde Çalışan Kaslar
kurbağalama stili, kollar ve bacakları iki yana açarak gerçekleştirilen bir stildir. Üst kol ve üst bacak kaslarını aktif olarak çalıştırmaktadır. Dikkat etmeniz gereken husus şudur ki, sırt ve bel bölgenizde herhangi bir problem mevcutsa bu stili önermiyoruz. Ayrıca bol kalori harcamak isterseniz günde 1 saat kurbağalama stili yüzerek ciddi anlamda kalori harcayabilirsiniz.
Daha detaylı açıklayacak olursak başınızı sudan çıkarıp nefes almak için göğüs ve arka kanat denilen kasları ayak vuruşu için ise ön bacak kaslarını ve kalçayı kullanmanız gerekmektedir.
Kelebek Stilinde Çalışan Kaslar
Kelebek stilinde yüzerken karın kası ve alt sırt kaslarını kullanarak gövdenizi sudan çıkarırsınız ve nefes aldıktan sonra kaça kasınızı çalıştırarak dolphin hareketi denilen hareketi yaparak suda yunus balığı gibi gidebilirsiniz.