4 Ocak 2020 tarihinde yürürlüğe giren, 6563 Sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun ile 6563 Sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun ve Yönetmelikte değişiklik yapan yeni düzenleme ile Hizmet Sağlayıcıların Türkiye Mesaj Yönetim Sistemine (İYS) kayıt yaptırması zorunlu hale gelmiştir.
Mevzuat kapsamında tüm gerçek ve tüzel kişiler (“Hizmet Sağlayıcı”) telefon, çağrı merkezi, faks, otomatik çağrı makinesi, akıllı ses kayıt cihazı gibi elektronik ortamda ticari amaçlı mesaj göndermeden önce Alıcının onayını almakla yükümlüdür. sistemler, e-posta, kısa mesaj servisi, vb. Bu onay, yazılı olarak veya herhangi bir elektronik iletişim yoluyla alınabilir. Rızalar alındıktan sonra 3 iş günü içerisinde İYS’ye kayıt ettirilmelidir, kayıtsız izinler geçersiz sayılır. İstisnai durumlar dışında, izni İYS’ye kayıtlı olmayan Alıcılara ticari elektronik ileti gönderilemez.
Kanuna aykırı hareket edenlere çeşitli idari para cezaları verilir:
- Onaysız ticari e-mesaj gönderilmesi halinde: 1.000-5.000 TL,
- Ticari e-mesajın alınan muvafakat uymaması durumunda: 1.000-5.000 TL,
- Elektronik siparişlere ilişkin gönderilecek ticari mesajların mevzuata uygun olmaması durumunda 1.000-10.000 TL,
- Ticari iletişimin kime yapıldığı belli değilse: 1.000-10.000 TL,
- Alıcı tarafından ret bildirimine rağmen mesajlaşma üç gün içinde durdurulmadığı takdirde: 2.000-15.000 TL,
- Elektronik ticaretin gelişimini izlemek ve değerlendirmek amacıyla Ticaret Bakanlığı tarafından talep edilen bilgiler sağlanmadığı takdirde 5.000-20.000 TL.
Ticari mesajlar, hangi durumlarda Alıcının izni olmadan gönderilebilir?
Ticari mesaj alıcısı bir tüccar veya tüccar ise, önceden onay gerekli değildir. Ancak, açıkça mesaj almayı reddederlerse, onayları alınana kadar elektronik mesaj gönderilemez.
Alıcı, kendisiyle iletişim kurmak amacıyla iletişim bilgilerini sağlarsa, sağlanan malların veya diğer hizmetlerin değiştirilmesi, kullanılması ve bakımı için ticari elektronik iletiler için onay gerekmemektedir.
Hizmet Sağlayıcı ile Alıcı arasında devam eden bir abonelik, üyelik veya ortaklık durumu olması ve para tahsilatı, borç hatırlatması, bilgi güncelleme, satın alma ve teslimat ile ilgili bildirimler veya benzeri durumlarda Alıcının onayına gerek yoktur. Hizmet Sağlayıcı yasal olarak bilgi vermekle yükümlüdür.
Sermaye piyasası mevzuatı gereği aracılık faaliyeti gösteren şirketlerin bilgilendirme amaçlı izin almaları zorunlu değildir.
Ticari mesajların rıza kapsamında olması önemlidir.
1 Aralık 2020 tarihine kadar sisteme bilgiler girilmez ise izinler geçersiz olacaktır. 16 Ocak 2021 tarihine kadar İYS’de Alıcıların reddetmemesi halinde tüm onaylar geçerlilik kazanacaktır.
Hizmet Sağlayıcı, İYS işlemleri sırasında elde ettiği verilerin Türkiye Kişisel Verilerin Korunması mevzuatı çerçevesinde korunmasından ve hukuka aykırı erişim ve veri işlemenin engellenmesi için gerekli tedbirlerin alınmasından sorumludur.
Kaynak: https://www.arge24.com.tr/iys/