Seboreik dermatit, sıklıkla duyduğumuz bir cilt hastalığıdır. Genellikle egzama olarak bilinir. Görünür ve çok belirgin semptomları vardır. Genel olarak nedeni stres olarak gösterilir. Tedavisi gerçekleşmezse deri üzerinde ciddi sorunlara yol açar.
Ayrıca ilginizi çekebilir:
İçerikler
Seboreik Dermatit Nedir?
Seboreik döküntü, en sık saçlı deri, burun kenarları, kaşlar, kulak ve göğüste görülen papüler yassı deri hastalıklarından biridir. Karın kıvrımları, kalçalar, koltuk altları, göğüsler ve kasık gibi deri kıvrım bölgelerinde de görülebilir. Dermatitin görünümü, bulunduğu bölgeye göre değişebilir, ancak görünümü genellikle kırmızı veya turuncu eritem zeminli büyük yağlı pullar şeklindedir.
Toplulukta görülme sıklığı %1-3’dür. Bu hastalık bebeklerde, orta yaşlılarda ve özellikle 3 yaş grubunda çok yaygındır. Genellikle ergenlik çağından sonra ortaya çıkar ve uzun yıllar sürebilir. Belirli artış veya azalma dönemleri yaşanır. Yaş fark etmeden erkekler arasında kadınlardan daha yaygındır. Etiyolojisi bilinmeyen iltihaplı ve kaşıntılı bir hastalıktır. Hafif eritrodermiden şiddetliye kadar birçok hastalık türü vardır. Bu tiplere bağlı olarak tedavi yöntemleri ve tedavi süresi de değişebilir.
Seboreik Dermatite Sebep Olan Faktörler Nelerdir?
Seboreik dermatit hastalığı birçok durumdan etkilenebilir. Çoğu durumda yoğun stres, atopik ve bağışıklık sistemleri baskılanır ve sık alkol tüketimiyle de artarak vücudun farklı bölgelerine yayılabilir. Bu şartların yanı sıra kış ayları da yükselişe geçerek artacaktır. Soğuk ve kuru hava seboreik dermatite neden olan faktörlerden biridir.
Rosacea, Parkinson hastalığı, HIV, epilepsi, kalp hastalığı, alkolizm, depresyon ve yeme bozuklukları gibi bazı hastalıklar seboreik dermatit riskini artıran faktörlerdir. HIV ile enfekte hastalarda bulunma olasılığı %85’dir. Seboreik dermatit riskini artıran faktörler arasında bazı ilaçlar da düşünülebilir. Bu ilaçlara örnek olarak interferon, lityum ve psoralen ilaçlar söylenebilir.
Seboreik Dermatit Neden Olur?
Seboreik dermatitin kesin nedeni bilinmemekle birlikte oldukça karmaşıktır. Bazı çalışmalarda birçok faktörün birlikte çalıştığı görülmüştür. Bazı araştırmalar ayrıca seboreik dermatite Malassezia adı verilen bir mantarın neden olduğunu da göstermiştir. Malassezia, ciltte doğal olarak oluşan bir mantar olmasına rağmen, bazı faktörler mantarın patojenik bir form almasına neden olabilir.
Sebore: Seboreik dermatit yağlı ciltte daha yaygındır. Yağ bezleri tarafından ciltte salgılanan salgıya sebum, bu fenomene sebore denir. Hastalığın nedeni genellikle yağ bezleri yönünden zengin kafa derisi, yüz ve üst vücutta daha sık görülen sebum artışıdır. Parkinson hastalığı, sebum sekresyonunun artmasına neden olan ve dolaylı seboreik dermatit olasılığının daha yüksek olduğu hastalıklardan biridir.
Diğer Faktörler: Seboreik dermatite neden olan ilaçlar arasında arsenik, altın tuzları, metildopa, simetidin ve antipsikotikler bulunur. Seboreik dermatitin nedenleri arasında bazı nörotransmiter anormalliklerinin neden olduğu hastalıklar da düşünülebilir. Parkinson hastalığı, epilepsi, yüz felci, multipl osteomiyelit ve siringomiyelit bu hastalıklara örnek olabilir. Seboreik dermatite neden olan fiziksel faktörler arasında derinin kan akışı ve ortam sıcaklığı olduğu söylenebilir. Sağlıklı ve düzenli beslenme eksikliği birçok hastalığa ve seboreik dermatite neden olabilir. Seboreik dermatitin nedenleri arasında çinko, biyotin ve esansiyel yağ asitlerinin metabolizması özellikle düzensizdir. Protein eksikliği de seboreik dermatitin nedenlerinden biridir. Genetik yapı da seboreik dermatit olasılığını etkileyen faktörlerden biridir. Hormonal değişiklikler seboreik dermatit ve birçok hastalık için oldukça etkilidir.
Seboreik Dermatit Semptomları Nelerdir?
Seboreik dermatitin semptomları, hastalığın ciddiyetine ve çevresel faktörlere bağlı olarak kişiden kişiye değişebilir. Aynı zamanda seboreik dermatit, farklı cilt hastalıkları ile karıştırılabilir.
- Pullu lezyonlarla kuru cilt
- Saç derisinde kepek
- Cilt sarı veya beyazdır ve cilt yüzeyindeki düğüm ve kuru cilt nedeniyle soyulur
- Yanma hissi
- Kuru cilt ama yağlı görünüm
- Kalınlaşmış cilt
- Derideki su kabarcıkları
- Kızarıklıkla birlikte şişlik
- Ten rengi eşitsizlikleri
- Aşırı derecede hassas cilt
- Kaşıntı ve tahriş
Seboreik Dermatit Nasıl Teşhis Edilir?
Seboreik dermatiti teşhis etmek için kan, idrar tahlili veya alerji testi gerekmez. Semptomlar söz konusu olduğunda, herhangi bir dermatoloğa danışılmalıdır ve dermatolog tarafından fizik muayene genellikle hastanın tıbbi geçmişini dinlemek için yeterlidir. Doğru tanı koyabilmek için hasta önce kendi kendini izleme, değerlendirme ve kontrol yapmalıdır. Semptomların cilt üzerindeki yerini, semptomların büyüklüğünü, kızarıklığı ve kızarıklığı düzelten veya iyileştirmeyen durumu belirledikten sonra dermatoloğa bu durumları bildirmek kolaydır. Seboreik dermatit birçok cilt hastalığı ile karıştırılabildiği için bu durumlar doğru teşhis için önemlidir.
Dermatolog, hastanın tıbbi öyküsünden ve fizik muayenesinden sonra seboreik dermatit dışında başka hastalıklar olduğunu düşünürse, hastalığa yönelik bazı tetkikler isteyebilir. Bazen seboreik dermatitin tedaviye yanıt vermediği görülebilir. Bu nadir de olsa hastalara biyopsi yapılabilir. Seboreik dermatit dışında başka hastalıklar varsa bu hastalıkların varlığını belirlemek için kan tahlili kullanılır.
Seboreik Dermatit Nasıl Tedavi Edilir?
Seboreik dermatit bazen kendiliğinden iyileşebilir, ancak iyileştikten sonra tekrarlayabilir. Bunu önlemek için dermatoloğun tavsiyelerine göre tedavi düzenli olarak yapılmalıdır, ancak seboreik dermatiti tamamen tedavi etmek ve tekrarını önlemek imkansızdır. Seboreik dermatit tedavisinin amacı, ciltte kireçlenme ve kepeği ortadan kaldırmak, hastalığa neden olan mayanın kolonize olmasını ve ikincil enfeksiyonlar geliştirmesini önlemek, kaşıntı ve eritemi en aza indirmektir.
Bu geleneksel tedavide dermatologlar genellikle tedavi için mantar önleyici şampuan ve mantar önleyici krem önerir. Seboreik dermatiti tedavi etmek için kullanılan ilaçlar, reçeteli ilaçlar ve reçetesiz satılan ilaçlar olarak ikiye ayrılır. Bu ilaçlar arasında steroidler, antifungaller, metprazol, vitamin D3 analogları ve izotretinoin bulunur. Aynı zamanda bir tedavi seçeneği ışık tedavisi olarak kabul edilebilir. Seboreik dermatit tedavisinde düzenli cilt bakımı da çok önemlidir. Dermatologlar tedavi yöntemini hastalığın şiddetine, semptomların sıklığına ve yerine göre belirler.
Seboraik Dermatit hakkında buraya da bakabilirsiniz: Vikipedi